De to bådtyper på Andørja

Andørja 2014 – En tur i tidsmaskinen (Del 1)

 

Kom med en tur tilbage til 2014 og læs hvordan jeg oplevede Andørja for første gang - før der overhovedet var tanker om at lave fiskerejser

Denne artikel om Andørja blev første gang publiceret i FiskeAvisen, tilbage i december 2014

Jeg fik muligheden for at besøge Andørja under en fiskerejse tilbage i 2013. Her mødte jeg Stefan. En skøn fyr, der arbejder for et svensk fiskemagasin. Stefan fløj rundt med sin drone på bryggen, og vi faldt hurtigt i snak, og tog nogle fiskepas sammen. Stefan fik en helleflynder under det første pas, og vi var straks enige om, at det var det internordiske samarbejde der gjorde udslaget. Under en af vores ture, nævner han noget om en svensker der ville forsøge at fange en grønlandshaj fra kajak. Det lød helt absurd, og som noget der må opleves med egne øjne, så da han inviterer mig med, var jeg ikke sen til at få forhandlet med konen og takket ja.

September 2014

Bilen er pakket, sommerfuglene danser i maven, og Gps’en siger 6 timer til jeg ankommer i Grums hvor jeg skal samle Stefan og hans ven Patrik op.

Jeg kan bedst lide at køre på fiskeferie. Dels giver det mulighed for at pakke alt det grej hjertet begærer, dels er det dejligt at have en bil, hvis man skulle løbe ind i nogle dage med dårligt vejr. Jeg tror de fleste der har siddet indblæst i 3-4 dage ved hvor træls det er. Vel ankommet til Grums får jeg hilst på Patrik, der viser sig at være maler,  passioneret ferskvandsfisker og en helt igennem herlig fyr.

Abisko Nationalpark

Abisko nationalpark er et smukt afbræk i køreturen

Vi sætter kursen mod Andørja. Omkring 20 timer tager det fra Grums så vi har god tid til at få afstemt forventningerne, og snakke om alle de fisk vi skal fange.

Selve turen kan deles op i to. Første del er ensformig og går gennem uendelige svenske nåleskove, anden del er ubeskrivelig smuk og går blandt andet igennem Abisko Nationalpark. Der er små søer overalt, og når man holder pause kan man se ørrederne springe i dem. Næste gang skal jeg helt sikkert have en klargjort spinnestang i bilen...

Masser af fisk og skønne omgivelser

Vi ankommer til Andørja hen på på eftermiddagen, hvor Terje, der driver campen Andørja Adventures, tager imod os med åbne arme og viser os til vores hytte. Den ligger skønt med udsigt over fjorden, og bare 100 meter til bådene. Fire store værelser, en stor opholdsstue og et køkken der kan tilfredsstille selv undertegnede, der er kok til daglig, er hvad den kan byde på. En dejlig stor entre til flydedragter og fiskegrej er der også. Fryserum og rensehus ligger lige rundt om hjørnet, så faciliteterne må siges at være i orden.

Vi får udleveret nøglerne til den Kaasboll  alubåd, der skal være vores tro væbner i ugen. En fin og søstærk båd, der med sine 60 heste på hækken går omkring 20 knob, når man sejler økonomisk.

De to bådtyper på Andørja

De to bådtyper på Andørja - En Kasboll 19 fods og en Arvor på 21.5 fod

Efter bilen er tømt bliver vi inviteret på fisketur af Ted, stedets altmuligmand. Der skal fanges agn til hajfiskeriet, og på trods af trætheden ovenpå køreturen er vi ikke sene til at takke ja. Selvom man får udleveret søkort med områdets positioner, så skader det jo aldrig med lidt lokalkendskab. Vi sejler ind i fjorden i campens anden bådtype, en Arvor 215, med styrehus, og agterdæk som en balsal. Her starter vi agnfiskeriet. Til fiskeriet efter Grønlandshaj skal bruges sej på 2-4 kg, og de må siges at være her i rå mængder. Vi fisker over 100 meter vand, og på ganske kort tid har vi fyldt en balje med fine agnfisk.

Selve rekordforsøget skal først starte et par dage senere, men fisken må gerne ligge og rådne lidt, så den “lugter af noget”. Grønlandshajer bliver nemlig angrebet af en parasit i øjnene, så de jager med lugtesansen. Sejerne fanger vi i mellemvandet, men når man  som jeg har fået sin fiskeopdragelse på Øresund, skal man lige et smut til bunden inden vi vender stævnen hjemad. Her får jeg straks et solidt hug, og efter lidt tid kommer turens første måler til overfladen. En fin torsk på omkring 15 kilo afslutter “agnfiskeriet” - Så er vi i gang....

Turens første torsk - et fint eksemplar på 14,75 kilo

Glæd dig til del to - den lander i starten af næste uge!

Book din næste fisketur her!