Verdensrekord grønlandshaj

Andørja 2014 – En tur i tidsmaskinen (Del 3)

Verdensrekord!

Denne artikel om Andørja blev første gang publiceret i FiskeAvisen, tilbage i december 2014

Søndag var sidste dag hvor vejrguderne tillod at fiske efter grønlandshajen, så Joel drog igen ud tidligt på morgenen. Krogen var ændret til en 16/0 cirkelkrog, i håb om at det kunne gøre at hajen blev hængende. En sej og en makrel var agnen, og det  var åbenbart lige det der skulle til denne dag.

Allerede klokken seks er der igen interesse for agnen, og denne gang bliver den siddende. Således kunne en fight, der med Joels ord, bedst kan kategoriseres som en smertes rejse begynde. I over en time trak hajen rundt med kajakken for til sidst, at komme til syne i overfladen. Jublen ville ingen ende tage, da den blev sikret ved følgebåden. Her blev den målt til 401 cm i længden og 201 cm om livet, hvilket resulterer i en skønnet vægt på 566 kg ifølge tabel. Herefter blev den sluppet fri, og svømmede stille og roligt ned mod dybet igenVerdensrekord grønlandshaj

Joel var en lykkelig mand. Med mere end en fordobling af den tidligere kajak rekord på 227 kg var  hans verdensrekord i hus, og så betød det ikke så meget, at maveskindet lignede en hamburgerryg, og hans arme føltes som de kunne nå rundt om jorden. Nu skulle der festes, og det blev der! Terje tændte bål i fjeldstuen, og herfra kunne vi alle sidde og nyde udsigten over den temmelig rasende Vågsfjord med et glas rødvin og en god bid mad.

Øv-vejr, og fantastisk afslutning.

Herefter fulgte nogle dage med rigtigt meget blæst. Heldigvis ligger campen temmelig godt beskyttet, så man kan altid komme ud og fiske. Det gjorde vi en en del i Straumbotn, en lille fjord, med de mest fantastiske omgivelser. Indsejlingen til fjorden går gennem en kun fem meter bred rende, der er utroligt strømfyldt. Herefter skærer fjorden sig som en kniv igennem Andørja, med fjelde til alle sider. Andørja er faktisk den ø i Norge der har flest fjeldtoppe over 1000 meter. 17 stykker er der og de fleste af dem kan ses fra Straumbotn.

I midten af denne smalle fjord er der 70 meter dybt, men vi testede mest de små grunde for at se om der skulle være nogle gode fladfisk. Artsrigdommen her er fantastisk. Over 30 arter kan fanges, og verdensrekorden i håissing er således fanget her. Temmelig unikt med et sted hvor man den ene dag kan fange en fisk på et ton, og dagen efter sætte verdensrekord med en fisk på nogle 100 gram. Det gjorde vi dog ikke, men vi fik da fanget nogle pæne fladfisk, torsk og en pr kuller på 3,1 kilo. Ikke mindst fik vi holdt dampen oppe til vinden havde lagt sig, og det igen var tid til at komme på sej jagt på det store hav.

På vej til pladserne krydsede vi et strømskel, hvor et par måger holdt til. Det pirrede nysgerrigheden, og vi blev enige om at give det et hurtigt skud, hvilket skulle vise sig at være en rigtigt god ide.

Knap havde vi fået grejet i vandet, før der var dømt totalt stop på halvtreds meters dybde.

Jeg åbnede med en double på henholdsvis 12 og 8 kilo og Patrik fulgte godt efter med endnu en måler. Herefter fulgte noget af det bedste fiskeri jeg har oplevet i mit liv. Vi fik begge sat ny PR, mig med en fisk på 13,06 kilo, Patrik med et bæst på 14,26 kg.

Vi mistede fuldstændigt overblikket over antallet af store fisk i båden. Vi havde det bare herligt, og fik grint lidt af, at vi skulle finde fisken ude i midten af ingenting på over 400 meters dybde.

Herefter var det ved at være tid til at vende snuden hjemad for sidste gang, men alt imens jeg pakkede og gjorde rent tog Stefan og Patrik en sidste lille aftentur, med en flot rødfisk, og endnu 15 kilos torsk som resultat.

Således sluttede en uge, med fantastisk fiskeri, skønne omgivelser og værter der virkeligt fik en til at føle sig velkommen. Andørja - Vi ses igen.

Book din næste fisketur her!